× logo IT školka
Novinky Programy Marketing Osobnosti Recenze Všechny kategorie

Upozornění na novinky

Novinky, programy, marketing, osobnosti

Tawk.to - aplikace pro web

Nedávno jsem vás seznámila s aplikací Smarlook (Smartlook - Analýza návštěvníků webu) a dnes vám něco řeknu o Tawk.to. Je to jedna z dalších aplikací, které můžete využít na svém webu.

Tato aplikace vám zajistí rychlou komunikaci se zájemci o vaší mateřskou školu nebo dětskou skupinu. Rodič si nemusí složitě hledat kontakt, ale jednoduše na stránkách vyskočí okénko s asistentem a rovnou může dotyčný komunikovat.

Tawk.to můžete nastavit dle svých potřeb. Vše můžete mít v českém jazyce, nastavíte si čas kdy se má na stránkách objevit, sami si zvolíte přepnutím, zda budete online nebo offline, můžete si upravit design a je to možné propojit i s telefonem, takže pokud vám někdo napíše, můžete na to reagovat hned.
To, ale není vše, co tato aplikace umí. Tato aplikace vám bude sledovat kdo a kdy k vám chodí. Ukáže vám statistiky vašich stránek, i odkud vaši zákazníci pocházejí.

Samozřejmě nezapomeňte, že pokud chcete aplikaci používat na vašem webu, je třeba mít cookie lištu, kde k tomu uživatel musí dát souhlas.

Já jsem tuto aplikaci měla na stránkách IT školky ještě do nedávna. S příchodem nových pravidel ohledně práv uživatelů jsem se zatím rozhodla, že nebudu tyto aplikace používat. Je to z toho důvodu, že vzhledem k mému zaměření nebyl přínos těchto aplikací tak velký, ale věřím, že některým z vás by se určitě mohla hodit. Rozhodně je dobré vědět, že něco takového existuje a že je ve formě, o které píšu viz výše zdarma.


Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 452x

Projekt Mezi námi mezigeneračně

Když jsem pracovala, jako manažer v soukromích mateřských školách a dětských skupinách, líbila se mi myšlenka propojit naše malé děti se seniory. Viděla jsem v tom příležitost pro obě strany. Nejen, že to potěší seniory, ale dětem přiblížíme stáří. Často totiž děti dnešní doby již nemají kontakt se svými prarodiči nebo jen omezeně a odcizují se od něčeho co je tak moc přirozené a čeká to každého z nás.

Zašli jsme do nejbližšího senior centra s tím, že chceme vyjednat společná setkání. Odkázali nás na organizaci Mezi námi o.p.s se kterou už v té době spolupracovali. Po prostudování jejích webových stránek jsme je kontaktovali a spolupráce byla spuštěna ;-)

Výhody spolupráce:
- Mají zkušenosti a vědí co a jak.
- Pomohou vám s propojením s vhodným senior centrem.
- Máte se na koho obrátit pokud je nějaký problém.
- Mají připravenou potřebnou dokumentaci.
- Pořádají konference, setkání i školení jak pracovat s dětmi a seniory.

Poslání organizace Mezi námi o.p.s.:
Podporujeme pravidelné, plánované propojování generace seniorů, dětí a lidí v produktivním věku, na základě jejich vnitřní motivace, v místní komunitě s cílem objevování, poznávání, obohacování a vzájemné úcty.

Pět hlavních programů:
- Program POVÍDEJ: Setkávání seniorů ze seniorských zařízení s dětmi z MŠ a ZŠ.
- Program PŘEČTI: Senior, který chodí číst dětem například do školek.
- Program DÍLNY: V rámci festivalů pořádání mezigeneračních dílen pro širokou veřejnost.
- Program VZDĚLÁVÁNÍ: Mezigenerační louči vzdělávají seniory. Pořádají se konference apod.
- Program ONLINE: Pomoc seniorům, aby mohli být v pravidelném kontaktu se svou rodinou atd.

PS.: Dostali jsme například úžasné pexeso. Na obrázcích byli věci z doby mládí seniorů, které už nepoužíváme. Senioři pexeso hráli s dětmi a mohli při tom dětem vysvětlovat co to vlastně na obrázku je a k čemu se to používalo. Senioři zavzpomínali na své mládí a děti se dozvěděli něco nového ;-)

Webové stránky organizace ZDE.


Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 476x

Řešíte povinné školení zaměstnanců?

Máte-li zaměstnance, jste dle zákona povinni je školit a to pravidelně. Podle toho do jakého rizika spadáte, se odvíjí povinné školení. Pokud nespadáte do rizikové skupiny, minimálně potřebujete zaměstnance proškolit v požární ochraně, v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a první pomoci.

Dle zákona má být zaměstnanec (a nejen ten, ale i třeba návštěva nebo řemeslník) proškolen ještě před vstupem na pracoviště. No a to je super, takže vy vlastně ještě ani nevíte, zda u vás zaměstnanec vydrží a už byste do něj měli investovat nemalou částku za školení a to nemluvím o tom jak takové školení zajistit hned, když zrovna někoho přijímáte. Teď můžete namítat, že stačí, že podepsal papír, že proškolen byl. No pokud se něco stane, tak věřte, že to stačit nebude. Kontrola po vás bude chtít sylabus školení, otázky z testu (povinností je ověřit znalosti) a certifikát daného zaměstnance.

Další věcí je, že školení je třeba opakovat. Některá stačí 1x za rok, jiné 1x za dva roky, ale kdo si to má pamatovat? No a nedej bože, že se změní zákon (což je dost časté) a je třeba školení zaktualizovat. A domluvit jeden termín pro všechny? To už asi nemusím rozepisovat.

Když jsem zjistila, že je možné školit zaměstnance online, byla jsem nadšena. Zaměstnanec si školení může udělat v klidu, kdy má čas a není vázaný ani na místo. Hlídá to za vás termíny, upozorňuje to zaměstnance na brzké vypršení termínu, kurzy se aktualizují v návaznosti na změny v zákonech a mají všechny náležitosti, které vyžaduje zákon.

Takových online programů na webu asi najdete více. Já mám osobní zkušenost s Knowspread a je jen pozitivní. Nejenže mi samotné kurzy přijdou fajn, ale chválím i vždy milou a ochotnou podporu na telefonu. Tu jsem například využila při zakládání a vyšli mi ve všem vstříc.

A cena? Jeden zaměstnanec vás vyjde za rok na 180,-Kč ve verzi Basic a tato verze je dostačující na základní potřeby školení v běžném provozu. Platba je možná jednou za rok nebo měsíčně. A cena se počítá na počet uživatelů. Například Basic verze stojí 15Kč/měsíc jeden uživatel. To znamená, že pokud budete mít nového zaměstnance, který odejde nebo bude odejit ten samí měsíc, co nastoupil, bude vás školení na tohoto zaměstnance stát pouhých 15,-Kč.

Samozřejmě online školení nedoporučuji tam kde je zvýšené riziko. Například ve školkách bych určitě první pomoc školila offline, ale takové školení se plánuje a provádí se 1x za rok a toto je skvělá alternativa pokud během roku někoho přijmete a jeho třeba proškolit ihned a pak se doškolí offline na plánovaném školení.

Momentálně využívám verzi Basic, ale pomalu uvažuji nad verzí Premium (25,-Kč/uživatel), protože v této verzi je již možnost tvořit vlastní kurzy. Využila bych to na to, že bych si jednoduše vytvořila v Knowspreadu kurz pro interní předpisy (u nás máme asi 4 takové dokumenty). Veškeré povinné dokumenty by mohli zaměstnanci dělat online, lze přidat jednoduché ověření znalosti a ještě by je to informovalo o termínech, kdy je třeba se znovu proškolit. Měli bychom mnohem větší jistotu, že všichni mají nastudované aktuální předpisy a že jsou proškoleni včas.

Kurzy Knowspread je možné si vyzkoušet zdarma. Mají Free verzi pro 3 uživatele a jsou v něm 4 kurzy.

Odkaz na online školení Knowspread zde.



Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 535x

Vymazání pozadí na fotce jedním kliknutím

Existuje spousta skvělých programů na úpravu fotek ve, kterých je možné u fotek vymazat pozadí, ale nevím o programu, kde by to šlo tak lehce, rychle a v podstatě na jedno kliknutí jako na stránce remove.bg.

Stačí pouze na stránkách nahrát fotku, u které chcete pozadí vymazat, a program automaticky vymaže pozadí. Pokud na fotce není dostatečný kontrast mezi pozadím a objektem je možné fotku doupravit ručně. Stačí si dát vpravo Upravit, poté vpravo nahoře Vymazat/Obnovit. Zvolíte tloušťku štětce a pozadí je možné dovymazat.

Další funkcí je, přidání pozadí. Je možné si přidat buď barvu, nebo fotografii, takže jedním kliknutím můžete mít fotku třeba z pláže nebo New Yorku. Většinou se, ale tyto pozadí používají pouze pro legraci. Co, ale využít můžete, je ještě jedna funkce kterou program umí a to je místo vymazání pozadí jeho rozmazání. A abych nezapomněla. Je také možné nahrát pozadí vlastní ;-)

Po úpravě si fotografii jednoduše stáhnete do svého PC. Foto se vám stáhne ve formátu PNG. Ve free verzi se fotografie stahují v nižší kvalitě, ale pro online prostředí je to ve většině případech dostačující. Pokud byste foto potřebovali ve větší kvalitě, je to už zpoplatněné.

Ukázky, co program umí naleznete zde.

Odkaz na stránku s programem je zde.


Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-).

Jít na článek

Přečteno: 256x

Jaké sociální media, by měla školka používat a proč

Mezi ty nejznámější sociální média u nás patří Facebook, Instagram, TikTok, Linkedin, You Tube a Pinterest. Níže si povíme něco o zaměření těchto sociálních sítí, jejich cílové skupině, zda je daná sociální síť vhodná pro školky a okrajově si řekneme jak s ní pracovat.

1. Facebook
V ČR má necelých 5 milionů uživatelů. Tato síť je postavena hodně na budování vztahů. Ať je to síť fanoušku nějaké slavné osobnosti nebo síť uživatelů se stejným zájmem (Skupinky) apod. Nedá se říci na jaký formát je zaměřena. V dnešní době na Facebooku naleznete fotky, videi i články. Věk cílové skupiny je cca 30+.

Pro školky je tato síť více než vhodná. Cílová skupina je ve věku kdy má děti, které školky navštěvují a informace uživatelé už dávno nehledají pouze na webových stránkách dané školky, ale právě i zde. Výhodou je i její flexibilita. Vložit můžete text, fotku, video nebo nějaký odkaz.

2. Instagram
Tato sociální síť je primárně zaměřena na fotky a videa. Tady si moc nepočtete, ale zase se dá hodně dobře hrát s grafikou ;-) Koukněte, třeba na účet ed_a_kamavi, který má grafiku opravdu vyšperkovanou. Nic méně, musíte mít dvě věci: docela slušné zkušenosti s tvorbou grafiky a dost času. Uživatelů v ČR je cca 1,3 milionů. Věk uživatelů je cca 20 až 35 let.

Tato sociální síť je pro školky určitě postradatelná, ale je spousta uživatelů, kteří už nemají nebo nepoužívají účet na FB, ale Instagram mají, takže ani tuto sociální síť bych nevylučovala. Nic méně pokud bojujete s časem, tak doporučuji mít jen FB a pokud víte, že máte rodiče, kteří tuto síť využívají a FB ne, je tu možnost (ne úplně ideální) zveřejňovat příspěvky na FB a Instagramu zároveň.

3. You Tube
Cílovou skupinou této platformy jsou osoby cca 13 – 35 let. V ČR je to nejpoužívanější platforma pro vyhledávání video-obsahu. Je zaměřena pouze na videa.

Ve školce se dá využít na nahrání videí. Lze nastavit, kdo všechno je může vidět. Tato platforma vám nesníží kvalitu videa (to co dělá například FB) a je možné na něj odkazovat z webových stránek nebo i z FB apod. Co je také super, tak přímo na YouTube je možné jednoduše sestříhat video, rozostřit ve videu například vybrané tváře a ve zvukové knihovně naleznete mnoho hudby i zvuků, které můžete ve svých videích použít aniž byste porušili nějaká autorská práva ( u každé skladby najdete možnosti použití).

4. Linkedin
Je to profesní sociální síť. Funguje tedy trochu jinak než běžné sociální sítě, ale už dávno není tato sociální síť pouze na vyhledávání zaměstnanců. Osobní profil má v ČR na Linkidenu cca 1,8 milionů lidí a najdete zde cca cca 30.000 firem. Nutno, ale říci, že Linkedin je u nás v podstatě v začátcích a většina uživatelů na této síti není aktivní. Ale i to se mění. Linkiden má velký potenciál. Cílová skupina se pohybuje mezi věkem 26 až 35 let.

Pokud ho školka chce používat, tak zejména na vyhledávání zaměstnanců a spolupráce. Na této síti naleznete zejména lidi na vyšších pracovních pozicích a i to se dá využít ;-) Aby, ale fungoval dobře, je třeba zapojit i ostatní zaměstnance.

5. TikTok
V ČR má cca 1,5 milionů uživatelů a to není opravdu zanedbatelné číslo. Je postavena na krátkých videích (15 vteřin) a je to v tuto chvíli nejrychleji rostoucí síť v ČR. Cílová skupina je cca do 23 let.

Pro školky je zatím nevhodná. Nic méně publikum roste a tím pádem se posouvá věk cílové skupiny. Takže se pravděpodobně pro školky stane zajímavou za cca 5 až 10 let (nebo taky dřív). Proto doporučuji tuto síť aspoň okrajově sledovat, aby vás později nic nezaskočilo. A taky vám to pomůže minimálně s předškoláky, kteří už bohužel často TikTok sledují :-(

6. Pinterest
Jedná se o kreativní sociální médium. Naleznete na ni ohromné množství nápadů, šablon a inspirace. Pinterest má v ČR cca 1,8 milionů lidí (Převládají ženy).

Prezentovat školku přes tuto síť je asi zbytečné. Napadá mě jen případ, kdy by se konkrétní školka aktivně a dlouhodobě věnovala přípravám pracovních listů a dalších vzdělávacích pomůcek. V čem vám, ale může hodně pomoc je, Když hledáte nápady na hry, šablony nebo pracovní listy apod. Prostě Pinterest = inspirace.

Na co nezapomenout při prezentaci na sociálních sítích:
- Vyplnit pořádně profil.
- Zveřejňovat příspěvky nejméně 1x týdně a nejlépe ve stejný den a cca čas.
- Příspěvky by měli být rozdílné dle sociální sítě = cílové skupiny.
- Je lepší si vybrat jedu sociální síť a dobře se o ni starat než jich mít hodně a všechny zanedbávat.
- Vyberte si sociální síť podle cílové skupiny, ale také podle toho co vás bude bavit.
- Co vše prezentovat? Více naleznete v článku zde.


Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-).

Jít na článek

Přečteno: 191x

Etický kodex školky

Ještě se nedá říct, že mít vlastní etický kodex je pro školky v české republice standardem. Je už mnoho školek u kterých na webových stránkách tento dokument naleznete, ale rozhodně to není většina což si myslím, že je škoda.

Vlastní, na míru napsaný, etický kodex už má mnoho institucí a firem. Je to z toho důvodu, že v jisté chvíli si uvědomili, že je třeba vytvořit nějaký dokument, který shrne představu o tom, jak se chce firma chovat navenek i uvnitř, jak by chtěla, aby se chovali zaměstnanci k sobě navzájem apod. Jde to ruku v ruce s nějakou společenskou odpovědností firmy či instituce. Není to rozhodně jen nějaký cár papíru, protože pokud je ve firmě tento dokument závazný a nějaký zaměstnanec tento kodex poruší, může za to být i vyhozen, jelikož svým jednáním proti etickému kodexu poškozuje zaměstnavatele.


Proč by měla mít školka svůj etický kodex:
Jsou zejména dva nejdůležitější důvody:

1. Zaměstnanci, kteří budou chtít ve školce pracovat, budou vědět lépe, co se od nich očekává. Jaké lidi do školky hledáte a co od nich očekáváte. Budou mít lepší představu o tom, kam se vlastně hlásí do práce a zda je daná školka to pravé místo i pro ně. Může to i usnadnit získat nebo si udržet ty zaměstnance, kteří jsou citlivější na dodržování etických norem. A přesně takové zaměstnance přeci ve školkách chceme ne? ;-)

2. I rodiče budou lépe vědět, co očekávat. Zda sdílíte společné představy o chování k dětem a rodičům. A určitě sami rodiče ocení, že takový dokument vaše školka vůbec má. Proto ho nezapomeňte zveřejnit na vašem webu. Určitě tím získáte větší důvěru rodičů.


Nezapomeňte si při tvorbě tohoto dokumentu položit otázku, kdo všechno by se na něm měl podílet. A pokud už v tuto chvíli řešíte nějaké nevhodné jednání ve vaší školce, zda není na vině nějaký proces, který je zavedený a díky němu se podporuje nevhodné jednání. Například špatně zvolený hodnotící systém apod. Nevěřili byste, jak velkou moc etický kodex může mít, ale všemocný určitě není ;-)

Je určitě třeba mít prvně dobře nastavené procesy. Možná vám, ale právě tvorba tohoto dokumentu pomůže se zastavit a zamyslet se nad tím, zda máte ve školce vše dobře nastavené. A prosím, nikdy do kodexu nepište nic, co není možné plnit. Stačí jediný takový bod a dokument nebude zaměstnanci přijat, pouze je rozčílí.

Příklad etického kodexu školky naleznete zde. Můžete ho využít jako inspiraci k napsání toho svého.


Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 246x

Jak udělat dobře program školky na web

Většina školek svůj pravidelný program nezveřejňuje. Na stránkách naleznete většinou pouze rozsáhlí povinný dokument Školní vzdělávací program nebo Plán výchovy a péče. Jenže, tyto dokumenty normální smrtelný rodič nečte, a když ano nic moc mu to neřekne. Začněte vytvářet program, který si opravdu rodiče budou číst. Jak na to?

Smysl programu
O tom co děti dělali ve školce, se rodiče většinou moc nedozvědí. Buď jsou děti moc malé, a nebo nejsou moc sdílné. Rodiče jsou pak často překvapení, co děti znají a rádi by třeba s dětmi téma rozebrali podrobněji, ale vlastně neví jaké téma ;-) Nebo by jen rádi věděli, čemu se děti zrovna tento týden věnují. Program rodičům může přinést zejména dvě věci. Pocit, že ve školce se opravdu dětem věnují a že mohou mnohem lépe navázat konverzaci s dítětem.

Největší výhodou pro školku pak je, že rodiče ke školce získají větší důvěru. Důvěru v to, že učitelky se dětem věnují a nejsou jen na „mobilu“ ;-) A pokud máte důvěru rodičů, je jakákoliv další komunikace s rodiči jednodušší. A pokud budete program zveřejňovat na webu a sociálních sítí určitě to školce přinese plusové body při rozhodování rodičů, zda dát dítě zrovna do vaší školky.

Obsah a Forma
Náplň programu by měla být přehledná a jednoduchá. Například program rozdělte na týdny a napište do něj pouze ty nejdůležitější body. Na závěr můžete napsat například plánované výlety, akce nebo co a kdy bude třeba donést či kdy bude schůzka s rodiči.
Není důležitý pouze obsah, ale velmi důležitá je i forma. Dejte si na ni záležet. Pokud například využijete program CANVA můžete si udělat předlohy a poté už pouze obměňovat obsah. Pak už vám to díky předlohám nebude zabírat ani moc času a výsledek bude skvěle vypadat ;-)

Důležitá je také délka. Já doporučuji maximálně A4. Už jen proto, že pokud (a to doporučuji) budete chtít program zveřejňovat i na sociálních sítích například v jpg, tak musí být jen na jednu stránku. No, a pokud rodiče zahltíte dlouhým textem, tak to stejně číst nebudou. Nezapomeňte proto na zvýraznění, členění textu a používejte krátké jednoduché věty. Pište celý text spíše v bodech. Cílem není, aby rodiče věděli úplně všechno, ale pouze, aby se orientovali v tom, čemu se budete věnovat.

Četnost a zveřejnění
Tak, aby to nebylo pro vás náročné, program byl přiměřeně dlouhý a aby to stále bylo pro rodiče zajímavé, doporučuji dělat program měsíčně. Stanovte si datum (například první pondělí v měsíci apod.) kdy program dáte na web a sociální sítě. Za prvé si na to rodiče zvyknou a za druhé se vyplatí na sociálních sítích zveřejňovat příspěvky pravidelně. Minimálně byste měli mít jeden příspěvek týdně. A pokud budete dělat program, tak o jeden příspěvek za měsíc máte postaráno a nemusíte nic složitě vymýšlet ;-)

Kdo by program chtěl mít opravdu TOP, tak ten si v Canvě může program udělat v různých formátech, tak aby se na každé sociální síti zobrazoval přesně jak má. V Canvě stačí zadat například, že chci dělat příspěvek na FB a vyjede vám formát FB příspěvku apod. Dá to více práce, ale stojí to za to. Pokud máte Canvu PRO je možné to rovnou uložit v několika různých velikostech a pokud máte pouze neplacenou verzi, tak je možné obsah překopírovat a pak to stačí pouze upravit pro daný formát.

Ukázky tematických programů naleznete zde.


Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 257x

Zvuky probouzení - Třešňákovi

Manželé Třešňákovi jsem zaregistrovala před několika lety, když natočili dokument Děti úplňku, který se věnoval dětem s autismem. Hlavně tím co s těmito dětmi bude, až se o ně nebudou moci postarat rodiče. Velmi mě to zasáhlo a rodiny z dokumentu mají můj ohromný obdiv. Díky tomuto dokumentu jsem začala manžele Třešňákovi sledovat, oba jsou to velice zajímaví lidé, a když jsem zjistila, že jim vyšla kniha, hned jsem si ji koupila.

Kniha popisuje, jak každý z manželů Třešňákových prožíval různé životní situace se svou dcerou Dorotkou, která je postižená autismem. Jak to prožívali a prožívají. Co vše byli ochotni podstoupit, v co vše byli ochotni věřit. Dokument Děti úplňku byl zejména o dětech, tato kniha je zejména o rodičích. O jejich pocitech, vyčerpání a doufání v zázrak, o vyrovnání se s životem.

Jako jsem žasla nad dokumentem, protože mě ani ve snu nenapadlo, co některé rodiny musejí prožívat, tak jsem žasla nad touto knihou, jakou cestu museli rodiče ujít, k čemu došli a jak.

Zvuky probouzení je kniha, kterou by si měl přečíst snad každý člověk, který pracuje s dětmi. Nejde totiž jen o to, že tenhle příběh se týká rodičů dítěte s autismem, ale o to, že možná budeme schopni mít větší pochopení a hlavně nadhled pro všechny rodiče i děti. Nikdy totiž nevíme, co nás může potkat, co nás srazí na kolena nebo naopak a rozhodně nevíme, co prožívají ostatní, s čím vším se musejí potýkat. Může nám pomoci přestat řešit malichernosti a začít se více zajímat o ty podstatné věci. Přestat si komplikovat život nepodstatnými věcmi a přestat je komplikovat i ostatním. On totiž život je sám o sobě často komplikovaný, náročný a často bývá nesnesitelný.

A nikdy nemůžete vědět kdo vám do života, jako pedagogům, vstoupí. Buďte připraveni. To totiž nikdy neuškodí ;-)

Knihu můžete zakoupit třeba zde.

Dokument Děti úplňku můžete vidět zde.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 171x

IT školka 2021 a 2022

IT školka má za sebou 4 roky života a v letošním roce jsme tento systém začali nabízet veřejně. Moc děkujeme všem, kteří nás podporovali, podporují a využívají naší aplikaci.

V tomto roce jsme IT školku vylepšili o jídelníčky, přidali možnost nahrání dokumentů k rodiči, přidali jsme video návody, interní fotogalerie v rozhraní rodičů a upravili dle žádostí klientů mnoho funkcí ;-)

V novém roce již doděláme kompletní online přihlášení dítěte do školky, kdy rodič na zpřístupněném online formuláři vše vyplní z tepla domova, řediteli školky se veškeré informace promítnou do programu a může si je zpracovat elektronicky. Na závěr si ředitel může potřebné dokumenty vygenerovat systémem již se všemi vyplněnými údaji.

Dále v roce 2022 plánujeme doplnit program o skladové hospodářství, udělat nové šablony pro jídelníčky a stále se chceme věnovat vylepšování dle požadavků klientů ;-)

Jako takový malý dáreček k novému roku jsme si pro naše klienty připravili novou funkci v rozhraní rodičů. Jedná se o přímé kontaktování třídy z rozhraní. Rodiče budou mít možnost třídě svého dítěte zaslat zprávu a učitelkám se zobrazí v rozhraní docházky třídy. Také tam bude tlačítko s telefonním číslem, takže rodiče již nebudou muset složitě vyhledávat kontakt na školku. Věříme, že tato funkce o další krůček pomůže usnadnit, zlepšit a zrychlit komunikaci mezi učiteli a rodiči. Funkce bude aktivní nejdéle 1.1.2022. Video můžete vidět zde.

Děkujeme, že jste s námi ;-)

P.S:. Víte o tom, že zkratku PF - Pour Féliciter (Pro štěstí) začal první používat Čech hrabě Karel Chotek z Chotkova a Vojína? Přečtěte si článek zde.

Jít na článek

Přečteno: 585x

Jak vytvořit jídelníček v Canvě

Samozřejmě nejjednodušší je používat systém IT školka kde se vám jídelníček automaticky promítne v rozhraní rodičů, na webu a lze si ho i vytisknout třeba na nástěnku ;-) (článek naleznete zde).

Jestli jste si ještě nezaložili účet v programu Canva, takto udělejte. Stačí se zaregistrovat na www.canva.com. A pokud to ještě platí, tak vzdělávací instituce mají dokonce zdarma Canva PRO, což je program bez omezení. V případě úplných začátečníků doporučuji shlédnout video Canva pro začátečníky.

V programu je třeba zvolit nejlépe formát A4. Pokud nevyužijete některou z šablon (viz odkaz níže), je třeba si udělat dny a druhy jídla do rozdělených textových polí, abyste pak nemuseli přepisovat dny (pokud u každého dne nemáte datum) a mohli přepisovat pouze jídla. Ostatní je už na vaší kreativitě. Můžete měnit font písma, přidat pozadí, obrázky nebo fotky jídla apod.

Jednou z mnoha výhod jídelníčku v Canvě je, že si můžete dělat kopie, které si budete pouze přepisovat a že jídelníček můžete jednoduše uloživ ve více formátech. Například pro tisk a web (jako odkaz) v PDF, nebo jako obrázek v png či v jpg.

Připravila jsem pro vás 6 vzorů jídelníčku z toho jeden je i pro černo-bílý tisk. Můžete je použít, jak budete potřebovat ;-) Vzory jídelníčků naleznete zde.


Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 336x

Kurz Základy digitálního marketingu

Pokud začínáte s online marketingem nebo chcete/potřebujete aspoň částečně rozumět jak online marketing v kostce funguje, tak určitě doporučuji začít s kurzem Základy digitálního marketingu. Jeho zpracování je skvělé, a pokud projdete celým kurzem (40h.) můžete získat i certifikát ;-)

Kurz Základy digitálního marketingu není pouze pro začátečníky, kteří se online marketingem chtějí živit, ale i pro ty co využívají online marketing, aby věděli, co vlastně požadují nebo mohou požadovat, pokud využívají jakékoliv online produkty jako například web, prohlížeče, sociální sítě apod. V dnešní době není snad skoro žádná školka či dětská skupina, která by neměla přinejmenším webové stránky.

Kurz je zdarma a není časově omezen. Je rozdělen do 26 modulů, které je možné sledovat na přeskáčku. Každý modul obsahuje krátká videa v češtině a vše také naleznete pod videem v textové podobě. Z toho jsem si já například dělala poznámky.

Získání certifikátu není úplně snadné. Musíte zvládnout 40 otázek a věřte, že se nejedná o otázky triviální. Na to pozor. Nic méně já jsem certifikát získala, takže to zvládnete i vy ;-)

Přihlásit se do Google Digitální garáže, kde naleznete i tento konkrétní kurz můžete zde. Naleznete tam více kurzů, ale tento je nejkomplexnější a jediný s certifikátem.


Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 208x

Spratek - Torey L. Hayden

Tato kniha se mi dostala do ruky od jedné sociální pracovnice. Bylo to v době, kdy jsem byla pěstoun a četla jsem mnoho odborných knih na téma výchovy, vzdělávání a pěstounství. Mimochodem tato tématika se mě drží dodnes. Kniha Spratek, ale není odborná kniha. Je to kniha o pravdivém příběhu, který vám často přijde neskutečný.

Ve zkratce je to příběh učitelky a jedné holčičky, která v životě zakusila to, co si většina z nás nedokáže ani představit. Jak holčička přicházela do první třídy s mnoha předsudky a jak se měnil vztah mezi ní a její učitelkou.

Torey L. Hayden je autorkou a zároveň učitelkou z knihy. Je to ona co tento příběh prožila a která dokázala svým spisovatelským talentem přenést tak hluboký a těžký příběh na stránky knih. Tuto knihu jsem přečetla za jeden jediný den a dodnes ve mně zanechává obdiv, jak k autorce, tak k hlavní hrdince.
Po nějakém čase po přečtení, jsem zjistila, že kniha má k mému překvapení volné pokračování s názvem Tygřice. Je to o té samé holčičce, ale už ji není 6 let, ale 16 let. Učitelka Torey L. Hayden, tou dobou už ne učitelka, ale psycholožka, se s dívkou setkává po 10 letech. Ani z poloviny bych nevěřila, že mě druhý díl může tak zasáhnout.

Torey L. Hayden napsala cca 9 knih, které byli přeložené do českého jazyka. Já jich vlastním 5 a ostatní nejsou ke koupi  Každá její kniha je skvost. Autentičnost propojenou s citlivosti a talentem psát naleznete v každé její knize. Zatím mě žádná z jejich knih nezklamala.

Knihu je možné zakoupit zde, a pokud byste měli zájem o volné pokračování Tygřice, tak to asi musíte zajít jedině do knihovny :-(

Přeji krásné počteníčko ;-)

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 234x

Jídelníček snadno a rychle

Většinou musíte jídelníček napsat, alespoň 2x a to ve Wordu pro tisk na nástěnku a pak na webové stránky. Už jen úprava ve Wordu zabere mnoho času natož to ještě znovu přepisovat na webové stránky.

V systému IT školka už psaní a přepisování jídelníčku nebude téma. Stačí jej pouze jednou napsat v administraci a automaticky se zobrazí na webu, v rozhraní rodičů a můžete si ho jednoduše stáhnout v PDF pro tisk. Výhodou dále je, že se vám graficky nerozhodí, i když název jídla bude mít pokaždé jinou délku, že je možné jídelníčky klonovat a i upravovat.

Ukázku jídelníčku v PDF naleznete zde, a jak jídelníček vypadá na webových stránkách, které jsou součástí systému, a jsou v ceně, naleznete zde.

Jídelníčky chceme ještě více vylepšit. Bude pak možné například využít barevné šablony nebo třeba přidat logo školky. Ale v tuto chvíli se hlavně zaměřujeme na doladění funkce online přijímací řízení, které nebude pouze o vyplnění formuláře online, ale budete online komplet. Od vyplnění informací od rodičů až po vystavení přijímací listiny jedním kliknutím ;-)

Už nebudete muset do nekonečna vyplňovat přihlášky, rozhodnutí ani opakovaně přepisovat informace z papírové podoby. Jednou rodič přihlásí dítě do přijímacího řízení přes online formulář a v našem systému už si budete moci jejich informace zpracovat a budou se vám veškeré informace generovat do potřebných dokumentů ;-)

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 696x

Co s sebou do školky

Seznam Co s sebou do školky by neměl chybět na webu a určitě by měl být součástí dokumentů, které předáváte rodičům, když přijímáte dítě do školky. Pro rodiče je příjemnější pokud vědí co mají dítěti připravit, než když to odhadují a pak jim učitelka říká, co měli a co neměli dítěti vzít do školky.

Učitelům, kterým teď prolítlo hlavou, že je to stejně jedno a rodiče se podle toho neřídí, chci jen říct, že máte pravdu, nezabere to na každého, ale je ještě opravdu hodně rodičů co za to budou dokonce vděční ;-)

A co by na takovém seznamu nemělo chybět? No je to samozřejmě individuální. O obsahu rozhoduje každá školka sama, ale nezapomeňte tam připsat i to co do školky nosit děti nemají. Třeba 20 hraček, obrovský kočárek s paterčaty nebo mobil za 30.000,-Kč ;-)

Co můžete například napsat za body:
- Oblečení pro pobyt venku (je třeba přizpůsobit ročnímu období).
- Staré triko nebo zástěru na výtvarné činnosti.
- Holínky a pláštěnku.
- Bačkůrky s pevnou patou.
- Náhradní oblečení pro případ nehody.
- Pyžamo nebo pohodlné tričko na spaní.
- Plenky, pokud jsou ještě potřeba.
- Hrníček na pití (v případě opomenutí zapůjčíme).
- Na spaní oblíbený polštářek nebo plyšovou hračku.
- Pohodlné a praktické oblečení.

- Veškeré oblečení a přezůvky je třeba vždy označit nebo podepsat.
- Do školky nosíme pouze jednu hračku.
- Za drahé hračky nemůžeme zodpovídat.

A pokud chcete rodiče zaujmout, upravte jim to do nějaké hezké grafické podoby. Ukázku, kterou můžete použít, nebo se jí inspirovat naleznete zde.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 479x

Proč děti neprospívají - John Holt

Tuto knížku jsem si přečetla na základě doporučení z jedné FB skupiny a mohu říct, že to byla opravdu dobrá volba. Jen co jsem ji dočetla, hned jsem si od tohoto autora koupila další ;-)

Autor John Holt, byl původně voják z povolání, poté šel učit do školy a ve svých knihách úžasně popisuje, jak postupně dospěl k tomu, že nejlepší je děti učit doma. I když nejste zrovna zastánci domácí výuky, doporučuji si tuto knihu přečíst. Už jen pro mnoho skvělých postřehů, ke kterým došel pozorováním a učením dětí ve třídě.

Když jsem knihu četla, zapsala jsem si, co mě zaujalo. Níže naleznete mé poznámky, tak jak jsem si je zapsala, bez jakéhokoliv komentáře či vysvětlení.

- Rameno ponechané vzadu ve třídě – děti se naučili víc, když jsem to nekomentoval.
- Škola chce poslušnost – ovladatelné děti.
- Děti by se měli podílet na finančních rozhodnutí.
- Je úplně jedno, zda odpověď dáváme nebo je dáváme otázkami. Dítě si tu otázku musí položit samo.
- Kalkulačka str. 127.
- Kdyby mě nikdo do ničeho nenutil, sám bych nic nedělal = TO JE VYZNÁNÍ OTROKA.
- Strach z neznámého, převést do podob příšer a pochopit, že neexistují = vyrovnávání se se strachem.
- IQ – Většinový, obvyklí, něco co se většinou stává, zaměňujeme za řádný, správný, žádoucí, co se má stát vždy.
- Na vše musíme mít odpověď, i když bude špatná.
- Hřiště – rodiče s obavami – děti byli sami opatrné.
- Hloupí / nevědomé / nevzdělané / učený hlupák.
- Rituál T – Mohli to ovlivnit. Funguje, když děti chtějí!

Autor je přesvědčen, že učit doma může každý rodič. O tomto mě úplně nepřesvědčil, ale tato kniha mi přinesla mnoho postřehů, které považuji za velice zajímavé k dalšímu přemýšlení. Nevím, jak ostatní, ale tohle je přesně to co od takových to knih očekávám ;-)

Knihu Proč děti neprospívají, můžete zakoupit například zde. Další kniha, co napsal se jmenuje Učte se sami a zakoupit lze například zde.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 301x

Zapište se do seznamů a vyhledávačů

Aby vás vyhledávače jako je například Seznam, Centrum nebo Google zobrazovali ve výsledcích vyhledávaní, musí vaše stránky splňovat několik kritérií. Do těchto kritérií patří například SEO, klíčová slova, validita, stáří domény a také kolik stránek odkazuje na vaše stránky. Toto vše ovlivňuje, jak a jestli vůbec se budete zobrazovat ve vyhledávačích, pokud někdo bude vyhledávat například školka HK. Jak už napovídá název, v tomto článku se budeme věnovat seznamům a vyhledávačům ;-)

Zapište se do vyhledávačů
Nejvíce populární vyhledávače v České republice jsou samozřejmě Google a Seznam (zde článek) a proto minimálně v těchto musíte být zapsaní. Základní zápis je zdarma a placená verze je pro školky i zbytečná. Nezapomeňte, ale že forma zapsání je důležitá. Opět bude vyhledávač hodnotit kvalitu a množství informací a dle toho vás bude zobrazovat. Po zapsání vždy doporučuji si zkusit v daném vyhledávači vaši školku vyhledat a podívat se, jak se vaše informace zobrazují. Určitě nezapomeňte na fotografie interiéru i exteriéru školky.

Zapište se do seznamů
Když na vás bude, odkazovat dostatečné množství kvalitních stránek budou to pro vás další body na víc, aby vás vyhledávače zobrazovali výš. Pokud je to možné zapište se na stránky vaší obce nebo například s někým spolupracujete, tak poproste, aby vás na svých stránkách zmínil i s odkazem na vaše stránky. Konkrétně vám ještě mohu doporučit například registraci na seznam škol a Svět v klobouku.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 216x

Šablona Kdo je dnes ve školce

Člověk by řekl, že jde o hloupost, ale koukněte se na to z pozice rodiče. Ve školce se střídá několik učitelek, přicházejí nové a odcházejí ty původní a k tomu jsou tam záskoky za nemoc nebo dovolenou. Rodiče řeší spousty věcí a už nestíhají mít přehled, kdo se vlastně dnes stará o jejich dítě, jak že se jmenuje ta učitelka, která je ve školce nová nebo kdy že bude paní Helenka ve školce, protože moje dcera Helenku miluje a chce vědět, kolikrát se ještě bude muset vyspinkat, než paní Helenku uvidí.

Ne každý rodič je asertivní a prostě se zeptá. Je mnoho rodičů, kterým je trapné, že si například nepamatují jména, stydí se ptát a nebo není ani čas se ptát učitelek, kdy že ta Helenka bude učit.

To nejmenší co pro rodiče můžete udělat, je tabule kdo se aktuální týden bude o děti starat. A pokud to budete chtít ještě vylepšit, tak nové zaměstnance popište několika větami (např. vzdělání, roky praxe, datum nástupu a zájmy + fotografie) a zveřejněte to na webu a FB. Rodiče se nebudou cítit trapně, budou informování a vám to ušetří i čas ;-)

Můžete například koupit bílou tabuli, na kterou se píše fixy a je mazatelná (mají i takovou folii) nebo budete kreativnější a takovouto tabulku si vyrobíte.

Šablony Kdo je dnes ve školce naleznete zde. Upravte si je dle vaší potřeby. Poté si vybranou vytisknete a zalaminujete. Předepíšete si štítky se jmény učitelů/lek, opět zalaminujete a na tabulku je můžete připevnit lepicí hmotou, která je jednoduše odstranitelná.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 250x

Respektovat a být respektován – Nováčková, Nevolová

Tato kniha není pouze o výchově dětí, ale o výchově všech mezilidských vztahů. Pokud chcete více porozumět a pochopit nejen děti, ale zlepšit si vztahy v celém svém okolí, je kniha Respektovat a být respektován skvělou volbou. Já ji doporučuji všem co znám vždy když přijde řeč na téma výchova, komunikace nebo pochopení či empatie.

Ještě víc doporučuji kurzy, které jsou pořádány po celé republice v duchu této knihy. Kurz trvá dva víkendy a stojí bez dotace necelých 5.000,-Kč (při podpoře např. neziskové org. Energeia dokonce za 2.500,-Kč), , ale věřte mi, jsou to skvěle vynaložené peníze. Tato kniha vám vysvětlí souvislosti mezi tím, co dětem běžně říkáme a jak a na ně reagujete, a tím, jací lidé z nich vyrostou.

V knize dočtete, že není zodpovědnost bez spoluúčasti na rozhodování. Základním rysem respektující výchovy je spoluúčast dětí na věcech, které se jich týkají, a to jak doma, tak ve škole. Kolikrát rozhodujeme za děti ve věcech, které by si mohli rozhodnout sami. Například při nákupu oblečení nebo volbě jídla apod. Jak se má dítě naučit rozhodovat a brát svá rozhodnutí odpovědně, když jako rodiče (i učitelé) je neučíme této dovednosti? A věřte, že tato dovednost se učí již velmi brzo. V době kdy se vyvíjí a ukotvuje jejich osobnost, což je do cca 6 let jejich věku.

V knize Respektovat a být respektován naleznete opravdu mnoho skvělých myšlenek, které vám pomohou k pochopení ostatních a tím pádem také k lepší komunikaci s okolím. Když si knihu přečtete, budete třeba i vědět co je to emoční konto ;-)

Od roku 2005 se prodalo téměř 100 000 výtisků a zatím poslední dotisk (aktualizované vydání) byl vydán v roce 2020.

Knihu si za 345,-Kč + poštovné můžete zakoupit například zde, a pokud by vás zajímal výše zmíněný kurz, podívejte se zde.

Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Jít na článek

Přečteno: 223x

Autorský zákon v praxi

Docela nedávno jsem se zúčastnila skvělého školení, které vedl lektor Václav Maněna. Přesto, že v marketingu pracuji již několik let, byl mi tento kurz opravdu přínosem. Pokusím se s vámi podělit o to nejdůležitější, ale pokud budete chtít do tohoto tématu nahlédnout více, jednoznačně doporučuji školení od Václava Maněni ;-)

Co je vlastně autorské dílo
Přesnou definici naleznete v zákoně č. 121/2000 Sb., ale ve zkratce je to vlastně všechno co najdete na internetu, vidíte v televizi, slyšíte v rádiu nebo čtete. Vše co bylo někým nějak změněno je podle českého zákona autorské dílo.

Licence
Licence nám umožňují zveřejňovat určitá díla, pokud k tomu dal autor svolení. Jak moc můžete s dílem nakládat (zveřejnit, upravit, uvést v propagačním materiálu apod.) určí autor právě licencí. Licence se užívají ve zkratkách, a na určitých stránkách lze dohledat, co která znamená (creativecommons.org).

Pokud je dílo bez označení český zákon počítá s tím, že autor má všechny práva (nikdo bez povolení autora nesmí dílo použít) = neoznačené dílo má právní ochranu. Jedinou variantou volného díla v české republice je, když dílo je již více jak 70 let staré. Takové díla, pak můžete používat, aniž byste potřebovali jakýkoliv souhlas. Ale nepleťte si to se zánikem práva autorského. Ani u těchto děl není možné si připisovat zásluhy za tvorbu. Autor zůstává autorem, i když je to už více jak 70 let co to vytvořil.

Licence, kterou musíte určitě znát:
Public domain – Úplně volná licence. Můžete si s dílem dělat, co chcete ;-). I tak je, ale slušnost aspoň napsat autora. Při odborné práci napsat určitě ještě zdroj.

Citace
Můžete narazit na licenci, která určuje, že dílo použít můžete, ale musí tam být autor citován: Minimální citace musí obsahovat autora, název díla a zdroj (pramen).

Rozšířená citace je například, když se přidá datum, kdy jste zdroj našli a použili. Vypíše se rok, měsíc a den a někdy můžete přidat i čas (cit.2021-07-010-15:30). Doporučeno zejména u věcí z internetu, kdy další den už to tam být nemusí (nebo taky za hodinu).
U citace není stanovena velikost písma. Může to být vlastně i nečitelné. Není dáno, ani kde má být. Nemusí to být přímo u fotky. Může to být klidně na konci práce apod. Nic méně, to k autorovi díla není moc fér že ;-)

Pokud byste si s citací nevěděli rady, doporučuji citace.com. Na této stránce si můžete vygenerovat citace dle normy ISO 690. Není to povinné, ale je to fajn.

Doporučení
I když už díla používáte dle licence, ještě doporučuji si u využitých děl buď uložit scen nebo já si nahrávám obrazovku, abyste vždy měli záznam, odkud jste konkrétní dílo vzali a jaká licence v té době u díla byla.

Tipy
Canva – pokud používáte Canvu zdarma, výhodou je, že vám tento online program dovolí použít pouze grafiku, která je s licencí public domain. Pokud používáte placenou Canvu, stačí si u obrázku kliknout na i v kolečku a hned zjistíte pod jakou licencí obrázek je a jak s ním tedy můžete nakládat.

Pokud chcete vědět kde všude je možnost si stáhnout obrázky, hudbu apod. Jak na Google obrázky nalézt licenci k fotce, otevřete si prezentaci Jiřího Maněny zde. Vzhledem k tomu, že tento článek vznikl zejména na základě jeho školení, opravdu to doporučuji. Dále můžete nalézt na YouTube několik videí, kde se tímto tématem podrobněji zabývá. Stačí zadat na YouTube Václav Maněna autorský zákon ;-)


Pokud nemáte žádný program na nahrávání obrazovky, můžete obrazovku nahrávat přes program PowerPoint, který v PC určitě máte. Jak nato se můžete dočíst zde.


Aby vám neutekl, žádný nový článek na blogu přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)



Jít na článek

Přečteno: 942x

Dokumenty v rozhraní rodičů

Je mnoho dokumentů, které je dobré, aby rodiče měli k dispozici a nejlépe vše na jednom místě. Jde o dokumenty jako je například provozní řád, smlouva, vzdělávací program a jiné. Naše aplikace umožňuje, aby rodičům byli, tyto dokumenty zobrazeny v jejich rozhraní. Dokumenty jsou v rozhraní rodičů rozdělení na dokumenty obecné a dokumenty k dítěti.

Dokumenty obecné
Jedná se o dokumenty obecně platné pro každého z rodičů. Patří sem například provozní plán či vzdělávací program. Tyto dokumenty v naší aplikaci nahrajete na webové stránky a automaticky se promítnou i v rozhraní rodičů.

Dokumenty k dítěti
Jedná se o dokumenty osobní. Patří sem například smlouva, souhlas s uveřejňováním fotografií, formulář pro vyzvedávání dítěte apod. Tyto dokumenty je možné nahrát v administraci k dítěti a zobrazí se pouze v rozhraní rodiče daného dítěte.

A je tu ještě jedna možnost. Pokud byste potřebovali k dítěti přiložit dokument, který je pouze interní pro školku, v administraci aplikace můžete takovýto dokument nahrát k dítěti, tak aby se zobrazoval pouze vám. S naší aplikací, budete mít veškeré informace a dokumenty na jednom místě ;-)

Pokud vás napadá, jak můžeme ještě aplikaci vylepšit, budeme rádi, pokud nám napíšete na info@itskolka.cz.

Ještě naší aplikaci nevyužíváte? Můžete se podívat na krátké úvodní video na našem YouTube kanále IT školka a veškeré informace o aplikaci naleznete na webových stránkách www.itskolka.cz. Pak už si stačí pouze domluvit nezávaznou schůzku, na které vám osobně nebo i online (dle vaší preference) aplikaci představíme ;-)


Líbí se vám články na blogu IT školka? Aby vám již žádný článek neutekl, dejte si níže odběr novinek.

Jít na článek

Přečteno: 438x

Obsah webu dětské skupiny

POVINNÉ
Prohlášení o přístupnosti
Na webových stránkách musíte mít prohlášení o přístupnosti podle zákona Zákon č. 99/2019 Sb. Více v článku zde.

GDPR
Informace o zpracování osobních údajů byste měli mít na webu vždy, pokud dochází ke zpracování osobních údajů návštěvníků. Jejich náležitosti určuje například nařízení GDPR, platné od 25.5.2018.

Logo EU + popis projektu (pokud čerpáte dotace)
Pokud čerpáte dotace z projektu Evropského sociálního fondu – Operační program Zaměstnanost je třeba na web umístit logo EU, ale ne ledajaké a jakkoliv. Projekt stanovuje pro umístění loga a popis projektu, která najdete v části 19 Pravidla pro informování a komunikaci a vizuální identita OPZ v dokumentu zde. V této části naleznete veškeré pravidla pro povinné online i offline zveřejňování. Veškeré informace k publicitě DS čerpající dotace z EU naleznete také zde.


Nedodržení těchto povinností podléhá sankcím, tj. zakládá na základě zákona č. 218/2000 Sb., rozpočtových pravidel, porušení rozpočtové kázně, resp. neoprávněné použití podpory.


Dle informací od MPSV jinak nejsou pro dětské skupiny specifické povinnosti pro zveřejňování stanoveny. Nic méně ze zkušeností doporučuji zveřejnit co nejvíce informací, které máte stejné či podobné s mateřskými školami (viz článek zde), protože povinnost může vyplívat z dalších zákonu/vyhlášek, které nejsou přímo pro dětské skupiny, ale i tak se na ně vztahují (Například zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů apod.).

Dokumenty doporučené k zveřejnění:
- Veškeré dokumenty k přijetí
- Výpověď k ukončení docházky
- Plán výchovy a péče
- Provozní řád
- Sanitační řád
- Hygienická pravidla pro výdej stravy

Alergeny
Pokud chcete nebo už zveřejňujete na webu jídelní lístky, musíte u každého jídla vypsat alergeny a k jídelníčkům musí být přiložený dokument s vysvětlivkami. Dokument k alergenům, který má být zveřejněný naleznete zde.


DOPORUČENÉ
Home stránka
Tato stránka by měla obsahovat, základní info o školce (pár informací o jakou školku jde, na co je například zaměřená apod.), náhled fotogalerii (např. poslední tři), poslední aktualitu (alespoň tu jednu, nejvíce cca 3) a vždy pří kliknutí na danou oblast, vás to odkázalo na příslušnou záložku. V hlavičce logo a kontakt a v patičce základní info o školce (název, adresa, IČO, kontakt, sociální sítě).

Kdo jsme
Základní informace o školce (více rozepsat). Telefonní a e-mail kontakt (nestačí v kontaktech, lépe stále opakovat). Vize, mise, zaměření, co školka nabízí, její výhody, Aktivity (jóga, výlety, Aj, apod.), Kdo se o děti stará a odkaz na záložku Personál (či podobně nazvané). Odkazy na FB, IG, apod. Projekty ve kterých jste zainteresovaní a odkaz na záložku Projekty kde jsou projekty více rozepsané.

Program školky
Denní časový program (kdy se svačí, spí, obědvá apod.), týdenní (např. pondělí sport, úterý četba, středa Aj, čtvrtek logopedie apod.), měsíční tematické programy.

Jídelníček
Aktuální jídelníček s alergeny (pokud máte jídelníček na webu je povinnost zveřejnit i alergeny a to i s popisem nejenom čísla). + Například odkud je strava apod.

Personál
Nebo záložku nazvěte zaměstnanci, chůvy apod. To je na vás. Doporučuji, ale zveřejnit minimálně křestní jméno, pracovní pozici, třídu, fotografii, 3 koníčky a vzdělání. Vzhledem k tomu, že většina učitelů má za sebou mnoho kurzu, zveřejněte i je a aktualizujte je. Je škoda, aby návštěvníci webu nebyli informování o dalším vzdělávání učitelů.

Projekty
Pár řádků s odkazem přímo na projekt, kterého se dětská skupina účastní. Můžete přidat i loga projektů.

Zápis do MŠ
Obecný postup i s kontakty nechat na webu po celý rok.

Aktuality
K tomu asi není co dodat ;-) Hl. je, aby pokud už je na webu máte, tak aby se řádně užívali a nebyli tam aktuality z loňského roku.

Fotogalerie
A to nejméně rozdělené na tři části. Děti ve školce, Interiér, Exteriér. Rodiče, kteří k vám přicházejí, chtějí prostory, kam dítě dávají vidět, a to včetně sociálního zařízení. Také si pak rodiče dokážou lépe přestavit co se ve školce dělo, když jim robátko přijde domů a chce jim něco převyprávět, ale ještě neumí tak dobře věci vysvětlovat. Jaké fotky jsou vhodné zveřejňovat, se můžete dočíst zde.

Třídy
Kapacita třídy, kdo je učitelem/chůvou ve třídě, provozní doba, zda je nějak třída zaměřena (věk, Aj, apod.). Kontakt na paní učitelku/chůvu (telefon, e-mail).

Dokumenty
A rozdělit je na K přijetí, Povinné a Ostatní. O povinných dokumentech jsme hovořili, viz výše. Do ostatních můžete dát pak vše ostatní, co chcete zveřejnit (například Co sebou do školky, logo dětské skupiny ke stažení, Jak připravit dítě na DS dát na to odkaz na článek apod.).

Ceník
Napsat cenu školného, cenu stravy, jak a kdy se školné platí, jak a kdy se vrací peníze za stravu, zda jsou nějaké slevy, číslo účtu apod. Dokonce můžete rodiče informovat o slevě na dani apod.

Kontakty
Jak obecné kontakty, tak kontakty na chůvy tříd a samozřejmě na zřizovatele (vždy e-mail a telefon a například s odkazem na záložku zaměstnanci). Adresa DS, mapa, IČO, číslo účtu, provozní doba, datová schránka + kontaktní formulář pro rychlý dotaz.

Etický kodex
Etický kodex by měl obsahovat všechny zúčastněné osoby a jejich vztahy. Musí být vyvážení, jinak pozbývá smyslu. V některém z dalších článků, zveřejním etický kodex, který si budete moct upravit pro své potřeby a použít ;-)


ČEHO SE VYVAROVAT
Vykřičníky
Prosím, nepoužívejte vykřičníky, pokud například od rodičů něco požadujete. A už vůbec ne více za sebou. Pokud chcete na nějakou věc v textu více upozornit, máme pro to ztučnění písma. Ti, kteří nerespektují vaše pravidla, vykřičník nepřesvědčí a ostatní rodiče to tak akorát urazí. I při komunikaci na webu mějte vždy na mysli úctu a pochopení.

Neúplné informace
Pokud zveřejňujete nějakou informaci, vždy myslete na to, že rodiče nejsou ze stejného prostředí jako vy, a některé informace z logického důvodu mít proto nemusí. Pokud je to možné, klidně i odkazujte na příslušné články a při zveřejňování akci nezapomínejte, že to nemusejí číst pouze rodiče, znalí vašeho prostředí.

Dlouhé texty
Nezahlcujte rodiče dlouhými texty. Nebudou je číst. Pro vás to bude zbytečná práce, která nic nepřinese. Doporučuji co nejvíce psát v krátkých bodech a pokud je potřeba delší text, tak co nejkratší, výstižný (bez omáček kolem) a rozdělený do odstavců.

Nepřehlednost webu
Aby, webové stránky zůstali přehledné a funkční vše musí být maximálně dostupné na 2 až 3 kliknutí. To zaručuje, dobrou orientaci na webu. Nebojte se některé informace opakovat. Například nic nezkazíte opakováním kontaktu apod. Uživatel stránek pak nemusí zbytečně překlikávat na další záložku.

Neaktuálnost webu
Pokud máte stránky, řádně se o ně starejte. Neaktuální stránky je lepší zrušit úplně.



Zapomněla jsem na něco? Je něco co byste ještě zmínili? Napište mi na z.limova@itskolka.cz.


Webové stránky aplikace IT školka, všechny tyto parametry splňují. O aktuálnost povinných i doporučených informací se průběžně zajímáme a s obsahem vám rádi pomůžeme. Vzhled moderních stránek IT školky si můžete prohlédnout zde. Webové stránky IT školky v rámci aplikace obsahují i administraci webu, kde je možné si jednoduše upravit texty, fotografie, záložky apod.

Aby vám už žádný článek z tohoto blogu neutekl, dejte si níže ODBĚR NOVINEK.


Zdroje:
file:///C:/Users/itsko/Downloads/Obecn%C3%A1%20%C4%8D%C3%A1st%20pravidel%20pro%20%C5%BEadatele%20a%20p%C5%99%C3%ADjemce%20(verze%2013).pdf
MPSV: Mgr. Ilona Johnová Koukalová, vedoucí oddělení; Oddělení projektů rovnosti žen a mužů I (834)

Jít na článek

Přečteno: 512x

Obsah webu mateřské školy

POVINNÉ
Prohlášení o přístupnosti
Na webových stránkách musíte mít prohlášení o přístupnosti podle zákona Zákon č. 99/2019 Sb. Více v článku zde.

GDPR
Informace o zpracování osobních údajů byste měli mít na webu vždy, pokud dochází ke zpracování osobních údajů návštěvníků. Jejich náležitosti určuje například nařízení GDPR, platné od 25.5.2018.

Úřední deska
Mateřská škola jako správní orgán musí mít úřední desku, která musí být nepřetržitě veřejně přístupná. Obsah úřední desky zveřejňuje i způsobem umožňujícím dálkový přístup. Podle jakého zákona je toto povinnost a co vše by školka měla zveřejňovat, naleznete v článku zde (je třeba registrace).

Do Informací, které musejí být povinně zveřejněné podle zákona č. 106/1999 Sb. Patří:
- Název
- Důvod a způsob založení
- Organizační struktura
- Kontaktní spojení
- Číslo účtu pro platby
- IČO
- Zda jste plátcem DPH či nikoliv
- Popis jak je možné podat žádosti o informace
- Informace kde je možné podat podněty
- Předpisy (Seznam nejdůležitějších používaných předpisů. Více níže.)
- Úhrady za poskytování informací
- Formuláře
- Postup při podání stížnosti či odvolání (opravné prostředky)

E-podatelna
Dále je povinností mít na webu e-podatelnu s popisem, jak je možné přes e-podatelnu zaslat zprávu (s elektronickým podpisem, bez el. podpisu či přidat i informaci o dodání osobně a poštou).

Hlavní dokumenty
- Zřizovací listina
- Školní vzdělávací program a třídní vzdělávací programy
- Školní řád

Alergeny
Pokud chcete nebo už zveřejňujete na webu jídelní lístky, musíte u každého jídla vypsat alergeny a k jídelníčkům musí být přiložený dokument s vysvětlivkami. Dokument k alergenům, který má být zveřejněný naleznete zde.


U vypsaných dokumentů níže je možné napsat „V listinné a el. podobě v ředitelně školy“ nebo pouze „v listinné podobě v ředitelně školy“, ale je třeba na webových stránkách informovat kde je tyto listiny možné nalézt. Je na vašem zvážení co zveřejníte přímo na webových stránkách :
- Evidence dětí
- Hodnotící zprávy o činnosti školy
- Výroční zprávy (Výroční zprávy se uvádějí nejméně za dva poslední roky)
- Záznamy z pedagogických rad a provozních porad
- Kniha úrazů a záznamy o úrazech dětí
- Dokumentace BOZP a PO
- Personální dokumentace
- Plán pedagogických rad a provozních porad, záznamy porad
- Účetní, hospodářská a majetková dokumentace
- Plán hospitační a kontrolní činnosti, záznamy o provedených hospitacích a případných zjištěních při kontrolách
- Soubor vnitřních předpisů a směrnic
- Licenční smlouvy
- Rozpočet


Seznam informací o povinném subjektu, který musí být zveřejněn způsobem umožňující dálkový přístup, uvádí ustanovení § 5 odst. 1 a 2 informačního zákona. Tyto informace se zveřejňují na webových stránkách škol a školských zařízení.

Informace musí být zveřejněny přímo, nikoli prostřednictvím hypertextového odkazu. Možnost zveřejnit určité informace pomocí odkazu stanovuje v konkrétních případech informační zákon, popřípadě vyhláška č. 442/2006 Sb., kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup, ve znění pozdějších předpisů.

Přesnou strukturu informací zveřejňovaných o povinném subjektu dle ustanovení § 5 informačního zákona stanovuje Příloha č. 1 již zmíněné vyhlášky č. 442/2006 Sb., kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Seznam nejdůležitějších předpisů:
- Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
- Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
- Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
- Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů
- Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů
- Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů

Předpisy můžete také nalézt v aplikaci Sbírka zákonů a Sbírka mezinárodních smluv, kterou provozuje Ministerstvo vnitra.


DOPORUČENÉ
Home stránka
Tato stránka by měla obsahovat, základní info o školce (pár informací o jakou školku jde, na co je například zaměřená apod.), náhled fotogalerii (např. poslední tři), poslední aktualitu (alespoň tu jednu, nejvíce cca 3) a vždy pří kliknutí na danou oblast, vás to odkázalo na příslušnou záložku. V hlavičce logo a kontakt a v patičce základní info o školce (název, adresa, IČO, kontakt, sociální sítě).

Kdo jsme
Základní informace o školce (více rozepsat). Telefonní a e-mail kontakt (nestačí v kontaktech, lépe stále opakovat). Vize, mise, zaměření, co školka nabízí, její výhody, Aktivity (jóga, výlety, Aj, apod.), Kdo se o děti stará a odkaz na záložku Personál (či podobně nazvané). Odkazy na FB, IG, apod. Projekty ve kterých jste zainteresovaní a odkaz na záložku Projekty kde jsou projekty více rozepsané.

Program školky
Denní časový program (kdy se svačí, spí, obědvá apod.), týdenní (např. pondělí sport, úterý četba, středa Aj, čtvrtek logopedie apod.), třídní vzdělávací plán, měsíční tematické programy.

Jídelníček
Aktuální jídelníček s alergeny (pokud máte jídelníček na webu je povinnost zveřejnit i alergeny a to i s popisem nejenom čísla). + Například odkud je strava apod.

Personál
Nebo záložku nazvěte zaměstnanci, učitelky apod. To je na vás. Doporučuji, ale zveřejnit minimálně křestní jméno, pracovní pozici, třídu, fotografii, 3 koníčky a vzdělání. Vzhledem k tomu, že většina učitelů má za sebou mnoho kurzu, zveřejněte i je a aktualizujte je. Je škoda, aby návštěvníci webu nebyli informování o dalším vzdělávání učitelů.

Projekty
Pár řádků s odkazem přímo na projekt, kterého se školka účastní. Můžete přidat i loga projektů.

Zápis do MŠ
Obecný postup i s kontakty nechat na webu po celý rok.

Aktuality
K tomu asi není co dodat ;-) Hl. je, aby pokud už je na webu máte, tak aby se řádně užívali a nebyli tam aktuality z loňského roku.

Fotogalerie
A to nejméně rozdělené na tři části. Děti ve školce, Interiér, Exteriér. Rodiče, kteří k vám přicházejí chtějí prostory, kam dítě dávají vidět, a to včetně sociálního zařízení. Také si pak rodiče dokážou lépe přestavit co se ve školce dělo, když jim robátko přijde domů a chce jim něco převyprávět, ale ještě neumí tak dobře věci vysvětlovat. Jaké fotky jsou vhodné zveřejňovat, se můžete dočíst zde.

Třídy
Kapacita třídy, kdo je učitelem ve třídě, provozní doba, zda je nějak třída zaměřena (věk, Aj, apod.). Kontakt na paní učitelku (telefon, e-mail).

Dokumenty
A rozdělit je na K přijetí, Povinné a Ostatní. O povinných dokumentech jsme hovořili, viz výše. Do ostatních můžete dát pak vše ostatní, co chcete zveřejnit (například Co sebou do školky, logo školky ke stažení, Jak připravit dítě na MŠ dát na to odkaz na článek apod.).

Ceník
Napsat cenu školného, cenu stravy, jak a kdy se školné platí, jak a kdy se vrací peníze za stravu, zda jsou nějaké slevy, číslo účtu apod. Dokonce můžete rodiče informovat o slevě na dani apod.

Kontakty
Jak obecné kontakty, tak kontakty na učitelky tříd a paní ředitele/ku a samozřejmě na zřizovatele (vždy e-mail a telefon a například s odkazem na záložku zaměstnanci). Adresa školky, mapa, IČO, číslo účtu, provozní doba, datová schránka + kontaktní formulář pro rychlý dotaz.

Etický kodex
Etický kodex by měl obsahovat všechny zúčastněné osoby a jejich vztahy. Musí být vyvážení, jinak pozbývá smyslu. V některém z dalších článků, zveřejním etický kodex, který si budete moct upravit pro své potřeby a použít ;-)


ČEHO SE VYVAROVAT
Vykřičníky
Prosím, nepoužívejte vykřičníky, pokud například od rodičů něco požadujete. A už vůbec ne více za sebou. Pokud chcete na nějakou věc v textu více upozornit, máme pro to ztučnění písma. Ti, kteří nerespektují vaše pravidla, vykřičník nepřesvědčí a ostatní rodiče to tak akorát urazí. I při komunikaci na webu, mějte vždy na mysli, úctu a pochopení.

Neúplné informace
Pokud zveřejňujete nějakou informaci, vždy myslete na to, že rodiče nejsou ze stejného prostředí jako vy, a některé informace z logického důvodu mít proto nemusí. Pokud je to možné, klidně i odkazujte na příslušné články a při zveřejňování akci nezapomínejte, že to nemusejí číst pouze rodiče, znalí vašeho prostředí.

Dlouhé texty
Nezahlcujte rodiče dlouhými texty. Nebudou je číst. Pro vás to bude zbytečná práce, která nic nepřinese. Doporučuji co nejvíce psát v krátkých bodech a pokud je potřeba delší text, tak co nejkratší, výstižný (bez omáček kolem) a rozdělený do odstavců.

Nepřehlednost webu
Aby, webové stránky zůstali přehledné a funkční vše musí být maximálně dostupné na 2 až 3 kliknutí. To zaručuje, dobrou orientaci na webu. Nebojte se některé informace opakovat. Například nic nezkazíte opakováním kontaktu apod. Uživatel stránek pak nemusí zbytečně překlikávat na další záložku.

Neaktuálnost webu
Pokud máte stránky, řádně se o ně starejte. Neaktuální stránky je lepší zrušit úplně.


Zapomněla jsem na něco? Je něco co byste ještě zmínili? Napište mi na z.limova@itskolka.cz.


Webové stránky aplikace IT školka, všechny tyto parametry splňují. O aktuálnost povinných i doporučených informací se průběžně zajímáme a s obsahem vám rádi pomůžeme. Vzhled moderních stránek IT školky si můžete prohlédnout zde. Webové stránky IT školky v rámci aplikace obsahují i administraci webu, kde je možné si jednoduše upravit texty, fotografie, záložky apod.

Aby vám už žádný článek z tohoto blogu neutekl, dejte si níže ODBĚR NOVINEK.


Zdroje:
http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu
https://www.skolaprofi.cz/33/ms-a-zverejnovani-dokumentu-na-uredni-desce-uniqueidgOkE4NvrWuMEDDB1YT4xm9zJkFQLvNfrT6QOQea68B8/
http://www.msudolni68.cz/media/1014/povinne-zverejnovane-informace.pdf

Jít na článek

Přečteno: 1041x

Mobilní zvěřinec

Olga Němcová provozuje úžasný mobilní zvěřinec. Co to vlastně přesně znamená? Že cestuje se zvířátky přímo za vámi. Jezdí po domovech důchodců, různých akcích, ale také do školek.

Ve svém zvěřinci má jak králíčky, kozičky, tak i hady, Leguány nebo papouška Aru. Zvířátek má na výběr spousty. Na Vánoce a Velikonoce má dokonce speciální program i s výrobou drobné dekorace. Také pořádá program Povídání o koních, kdy k vám přiveze shetlandské poníky a oslíka a seznámí děti se životem koní. Děti si budou moci koníky pohladit, vyhřebelcovat, povodit na vodítku a nakonec se na nich budou moci i povozit.

Skvělé je, že se zvířátky jezdí za dětmi po celý rok, takže i v zimě ;-) Cena například za program Exotická zvířata je minimálně 1 200 Kč + dopravné. Při účasti více jak 20 dětí si počítá 60 Kč/dítě + dopravné.

Podrobnější informace naleznete na stránkách www.mobilnizverinec.cz. Škoda jen, že se člověk nemůže ze stránek dozvědět více o vzniku mobilního zvěřince a i o samotné Olze Němcové ;-)

Udělejte radost dětem a pozvěte si Mobilní zvěřinec do školky.

Olga Němcová dále provozuje také Zvěřinec na statku, kde zase nabízí výlety na farmu s programem, Pobyty pro školy a školky a Rodinné pobyty. Více se dozvíte na www.zerinecnastatku.cz.

A nezapomeňte se pod článkem přihlásit k odběru novinek, aby vám nic z mého blogu neuniklo ;-)

Jít na článek

Přečteno: 341x

(Re)design rodiny pro 21. Století - Hláskovi

Už přesně nevím, kde jsem na knihu narazila, ale vzhledem k tomu že autoři jsou pěstouni, hned mě zaujala. Sama jsem byla pěstounem a vím, že tito rodiče mají rozhodně spousty zkušeností s výchovou a mají co předávat dál.

Kniha naprosto splnila mé očekávání. Je dobře členěna a graficky ztvárněna. Já jsem ji přečetla asi za 3 hodiny čistého času. Takže odpoledne mi ji doručili a toho večera byla dočtena ;-) Jsou tam popsány osobní zkušenosti s praktickými radami jak na to. Není to rozhodně psané jako odborná kniha a ani si na to nehraje. Nic méně rady v knize jsou postaveny na odborných znalostech, které autoři manželé Hláskovi rozhodně mají. Asi bych ji zařadila do populárně naučné literatury.

Pro mě to byla taková oddychovka, kterou s radostí doporučím (a i půjčím) někomu kdo by měl chuť se více dozvědět o pěstounech a tématu výchova. Je to skvěle napsaná kniha pro začátečníky ;-) Myslím si dokonce, že je to jedna z mála knih, kterou by mohl dát i chlap, který se zrovna o téma výchovy moc nezajímá.

Autoři Alžběta a Vratislav Hláskovi mají zkušenosti s prací s dětmi i dospělými přes 30 let. Oba působí řadu let v oblasti péče o ohrožené děti. Výhodou, tedy je, že v knize nepopisují pouze nějaké určité období, ale že si s dětmi už prošli v podstatě celé jejich dětství.
Líbí se mi, že kniha je plná nápadů, ale není to doktrína a to asi oceňuji úplně nejvíc. Každé dítě je jiné a rodič musí hledat to co je nejvhodnější pro to konkrétní dítě. Je to takové nekonečné hledání a nic není zaručené. Ale je super, když máte po ruce pár dobrých rad postavených na odborných základech ;-)

Knihu můžete koupit například zde.


Budu ráda pokud mi napíšete a podělíte se třeba s jiným názorem na tuto knihu. Pokud by zpráva obohacovala nějakým způsobem tento článek (třeba úplně opačný a odůvodněný názor, jiný úhel pohledu) přidám reakci pod tento text ;-) Pište prosím na z.limova@itskolka.cz.

A nezapomeňte se pod článkem přihlásit k odběru novinek, aby vám nic z mého blogu neuniklo ;-)

Jít na článek

Přečteno: 229x

Maličkosti – autor Mgr. Jiří Halda

Na tuto knížku jsem se velice těšila. Ostatně jsem na tuto knihu nadšeně upozorňovala v novinkách na tomto blogu. Už při čtení se, ale bohužel nadšení zcela ztratilo. Má kamarádka povoláním učitelka knihu shrnula slovy „Asi mu taky chybí lidi. Není to ono“ Mimochodem, zatím se dostala asi tak na 30 stránku a kniha je odložena na dobu neurčitou. Níže rozepíšu poznámky, které jsem si při čtení zapsala.

Pro koho má být kniha napsaná? Kdo má být čtenář?
Tak tato otázka se mi honila hlavou celou dobu, co jsem knihu četla. Má to být někdo kdo již se problematikou výchovy zabývá delší dobu a má jak se říká „načteno“? Nebo někdo pro koho je to první kniha tohoto tématu? Nebo je to snad pro fanoušky autora?
Já osobně patřím do té první skupiny. Mám načteno i odchozeno (školení, workshopy atd.) a shlédnuto a kromě jedné myšlenky, která mi v hlavě utkvěla jako nová informace (rozvedu níže) jsem si pro sebe knihu celkově zhodnotila jako knihu plnou informací, které jsou už dávno známé a autor nepřináší ani nový pohled a ani nová řešení. Prostě nic nového. Knihou mě také provázel pocit sebestřednosti autora.
Když jsem přemýšlela nad druhou skupinou možných čtenářů, kterým se tato kniha dostane do rukou jako jedna z prvních knih o tématu výchovy, vzpomínala jsem, jak bych asi reagovala před několika lety já. V úvahu by přicházeli nejspíš pouze dvě reakce. A to, nedočtení knihy a zapomenutí a tou horší variantou by bylo nechuť číst jakoukoliv další podobnou knihu s tímto tématem. Věřím, že by se ještě našli takový, kteří by z knihy mohli mít neodůvodnění pocit naprosté bezradnosti a možná i selhání.
K poslední možné skupině čtenářů se vrátím ke slovům mé kamarádky „Asi mu taky chybí lidi. Není to ono“, která autora má ve velké oblibě. Pro jaký druh čtenáře, je tedy kniha určena?

Je to tak a tak a hotovo
Asi, každý z nás si uvědomuje, že pro dítě je nejlepší mít oba dva rodiče i to, že zvolenou výchovu by měli dodržovat jak otec, tak matka. Ale co když to nejde? A dovolím si říct, že se to týká mnoha a mnoha případů. Autor nemá skoro žádnou snahu poradit těm „méně šťastným“ a ani v knize neoplývá velkou snahou o pochopení. V tuto chvíli bych ráda zmínila například knihy Zdeňka Matějčka (světově uznávaný dětský psycholog), který ve svých knihách nikdy nezapomněl poznamenat, že naprosto chápe, že každý nemá to štěstí, i když se třeba sebevíce snažil a ať dotyční rodiče nevěší hlavu. Že to neznamená konec světa. Že to neznamená zbytečnost jakékoliv výchovy. Z jeho knih jsem vždy cítila odbornost (podloženou odkazy), lásku k dětem a pochopení k rodičům.

Pracovní sociální bublina
Když budete například 20 let prodavačkou v trafice a většina vašich zákazníků si pochopitelně u vás koupí krabičku cigaret, můžete mít pocit, že kouří snad všichni. Stejný pocit mám z autora. Mluví o rodičích, co mu přijdou do ordinace, ale nezmíní informací, že to jsou právě už ti lidé, co mají problémy, které nejsou sami schopni vyřešit. O žádné statistiky se v knize ani nesnaží opřít. Nevím, zda to tak je nebo není, ale pocit jsem měla, že vychází pouze ze své „sociální bubliny“.

Máma má být mámou a táta tátou
Není na tom samozřejmě nic špatně, ale co když vztah je naopak a partneři mají skvělí láskyplní vztah? Z této knihy jsem měla pocit, že takový vztah pro výchovu není dobrý a že dominantní žena se přes noc má stát láskyplnou maminečkou od plotny a rychle si najít muže samce. Utopie? Řekla bych, že ano. Rozhodně vám už kniha nijak neporadí jak ve 30 letech změnit o 180 osobnost. A takových někdy lehce i těžce utopistických rad jsem v knize našla bohužel více.

Myšlenka s utíráním zadku
Tak teď se konečně dostáváme k myšlence v knize, která třeba pro mě byla opravdu nová. O co v ní jde. Dítě by nemělo navštěvovat jakoukoliv instituci, kde musí být bez rodiče, dokud nezvládá samoobsluhu. Zejména hygienu po použití WC. Autor píše, ať si rodič představí, jak se asi cítí dítě, které utírá cizí paní na jeho intimních partiích. Musím uznat, že toto mě nikdy nenapadlo a přitom je to tak prosté a pochopitelné.

Tak to je k této knize ode mě vše. Věřím, že některé věci autor určitě nemyslel, tak jak jsem to já vnímala. Nic méně napsat dobrou knihu, která bude pochopena, jak autor zamýšlel je náročné a to že člověk je odborník neznamená, že je dobrý spisovatel. V případě knihy Jiřího Haldy bych spíše volila pouze napsání například článku do časopisu.

Budu ráda pokud mi napíšete a podělíte se třeba s jiným názorem. Pokud by zpráva obohacovala nějakým způsobem tento článek (třeba úplně opačný a odůvodněný názor, jiný úhel pohledu) přidám reakci pod tento text ;-) Pište prosím na z.limova@itskolka.cz.

Jít na článek

Přečteno: 407x

Jak prezentovat práci školky, když rodiče nechtějí zveřejňovat fotky dětí?

Patříte mezi školky, kde většina rodičů nechce, aby se fotografie jejich dětí zveřejňovali na webových stránkách nebo sociálních sítích? Tak zejména pro takové školky je určen tento článek.

Byla a je velká škoda, když školka nemůže nebo nechce prezentovat svou práci. Ve školce se děje spousta věcí a odvádí mnoho práce s láskou, ale velice často to nikdo nevidí. Jsem přesvědčena, že dobré vedení školky není krátkozraké a uvědomuje si, že práce všech ve školce by měla být vidět i mimo zdi tříd. Je to totiž jedna z cest jak vyvrátit mýtus, že učitelky ve školce nic nedělají, jen hlídají děti s mobilem v ruce. Níže je několik možností, jak můžete prezentovat školku, aniž byste použili fotografie dětí. Samozřejmě pokud můžete fotografie dětí zveřejňovat, neváhejte a k tomu můžete přidat i další možnosti, které právě píšu níže.

Výrobky
S dětmi ve školce se vyrábí stále něco. Tak zveřejněte výrobky/tvorbu. Můžete je nafotit, ale třeba udělat i krátké video.

Certifikáty
Učitelky chodí stále na nějaké školení, kurz či workshop, ale nikdo z rodičů o tom ani neví. Není to škoda? Nezapomeňte, rozmazat na fotografii datum narození apod. Nejlepší je ponechat pouze jméno.

Projekty
Je vaše školka součástí nějakého projektu? Perfektní. I to je super, když zveřejníte. A pokud jsou součástí projektu úkoly, zveřejňujte pravidelně i je ;-)

Pozvánky
Děláte ve vaší školce akce, ale netvoříte pozvánky, protože vám stačí napsat rodičům pouze e-mail? Začněte pozvánky dělat a zveřejňovat, aby i rodiče, kteří teprve mají zájem přihlásit své dítě k vám, věděli, že u vás se děti nudit rozhodně nebudou.

Články
Narazili jste na nějaký zajímaví článek, který souvisí s vaší prací? Sem s ním. Vzdělávejte své rodiče. Zbuďte v nich zájem o tyto témata.

Zaměstnanci
Máte nového zaměstnance nebo někdo odchází? Udělejte si s ním fotku a napište pár řádek. O novém zaměstnanci napište ve 3 větách kdo je a co ho například baví a pokud se jedná o odchod zaměstnance, tak třeba důvod odchodu a pár milých slov na rozloučenou. Rodiče budou informovaní o změně a uvidí, že si svých lidí vážíte.

Jídlo
Jednou za čas nafoťte jídlo, které dětem podáváte například s poděkováním kuchařkám, jak se jim dnes jídlo povedlo. Oceníte práci kuchařek, které si to také zaslouží a rodiče nebudou mít tolik důvodů se bát, že jejich dítě nedostává kloudnou stravu.

Přípravy
V každé školce se musí dělat přípravy. Za touto činností je mnoho práce a je škoda ji neukázat dál. Vyfoťte, co budete s dětmi dělat nebo jste dělali. Pracovní listy, vyrobené pomůcky nebo například jakou knihu jim tento měsíc budete číst před spaním.



Je opravdu mnoho věcí, které můžete publikovat, aniž by se jednalo o fotografie, na kterých jsou děti a je velká škoda to nedělat. Pro školku postačí, pokud bude publikovat svou práci 1 až 2x za týden a to zejména na svém webu, Facebooku, Instagramu apod.

Jaké sociální média jsou vhodná pro školky a proč, si povíme zase někdy jindy ;-)

Aplikace IT školka má jednu skvělou funkci. Fotografie je možné zveřejnit pouze v rozhraní rodiče. Založíte si fotogalerii a zvolíte, pro jakou třídu chcete fotky zveřejnit, a fotogalerie se ukáže pouze rodičům dětí v dané třídě.
Pokud byste používali aplikaci IT školka, je možné využít i službu Dálková správa sociálních médii nebo webových stránek a měli byste to bez jakýchkoli starostí. Více o službách IT školky ZDE.

Na můj e-mail z.limova@itskolka.cz, můžete zasílat náměty, co by vás v oblastech, na které se zaměřuje můj blog, zajímalo. Těším se na vaše zprávy ;-)

Jít na článek

Přečteno: 514x

Prohlášení co musíte mít na webu

Jedná se o prohlášení o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací a o změně zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (Zákon č. 99/2019 Sb.).

O co vlastně jde. Jde o zajištění přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací. Povinný subjekt zajistí, aby jím spravované internetové stránky a mobilní aplikace byly přístupné, a to tím, že je pro jejich uživatele, zejména pro osoby se zdravotním postižením, učiní vnímatelnými, ovladatelnými, srozumitelnými a stabilními.

Co to znamená v praxi? Pokud máte moderní webové stránky, tak na 99% toto splňujete a je již pouze potřeba sepsat si prohlášení a zveřejnit ho na svém webu. Toto prohlášení musí mít na svém webu v podstatě každý. Pokud máte zájem, si zákon přečíst podrobněji můžete to udělat ZDE.

Prohlášení samozřejmě postačí napsat někam na stránky, ale pokud byste to chtěli mít hezčí, připravila jsem vám v Canvě grafickou šablonu i s textem. Stačí pouze změnit informace o školce, stáhnout si to a můžete to použít. Ti více kreativní mohou přidat logo, podpis, změnit si barvu atd. Šablonu prohlášení naleznete ZDE.

EDIT 9.8.2021: Vzor textu, který obsahuje všechny náležitosti naleznete ZDE.

Aby vám neutekl žádný článek na mém blogu, dejte si odběr novinek níže ;-)

Na můj e-mail z.limova@itskolka.cz., můžete zasílat i náměty, co by vás v oblastech, na které se zaměřuje můj blog, zajímalo.

Jít na článek

Přečteno: 545x

Jaké fotky dávat na web školky

V tomto článku se budeme zabývat tím, jak by měli vypadat fotografie z hlediska kvality, vzhledu i obsahu. U fotografií opravdu neplatí čím více tím lépe a ani to, že nevadí, když je trochu máznutá.

Pravidla, kterých byste se měli držet:
V dnešní době i mobily fotí ve velké kvalitě, proto nezapomínejte, že než fotografie dáte na web je třeba je zmenšit, pokud to za vás neumí administrace webu. Většinou to tak, ale není. Pokud to neuděláte a budete si například každý týden zakládat fotogalerii, vaše webové stránky se budou hodně pomalu načítat a mnoho zájemců o vaši školku by to mohlo odradit. Rozhodně to pro ně nebude pozitivní zkušenost.

Je vždy dobré, pokud fotíte nějakou osobu, aby její tvář směrovala dovnitř obrazu. To znamená, že pokud vkládáte fotografii ke kraji webové stránky, třeba k pravé straně, je třeba, aby se dotyčný točil doleva a naopak. Divák pak neuniká od obsahu textu. Fotografii je možné otočit snad v každém programu na fotky.

Rozmazané fotky na web opravdu nedávejte, dnešní doba se nese na vlně obrazu. Proč si myslíte, že se Instagram stal tak oblíbený? Více jak o text jde často o líbivost fotografií či grafiky, takže to nepodceňujte.

Fotografie na webu musí být autentické. V dnešní době nikoho neohromíte, když web naplníte fotkami z fotobanky. Vypadá to možná hezky, ale takovéto weby vzbuzují nevěrohodnost a o to více pokud jde o školku. Vyfoťte děti z vaší školky a naplňte jimi svůj web. Jen vybírejte pečlivě. Můžete určitě využít i fotografa, ale musíte si uhlídat tu věrohodnost ;-)

Dejte si také pozor, aby fotografie na webu byli vyvážené. Kluci, holky apod. Někdy to školce „ujede“ a na webu jsou fotky hlavně jedné oblíbené holčičky.

Hlídejte si smysl fotografií. Pochopí divák, co se na fotce odehrává? Sama fotografie má mluvit a nemá to dohánět titulek. Zejména u titulních fotografií ;-) Nikdy se na to nezapomínejte ptát. S touto otázkou byste už měli fotit. Například pokud fotím, jak děti pečou perníčky, je úplně nejlepší vyfotit, jak děti dělají těsto, pak jak vykrajují samotné perníčky, jak vypadají perníčky po upečení a jak to ukazují některému rodiči (když je to možné). Fotogalerie nemusí být nějaká náhodná skupina fotek, může mít (a většinou by měla mít) příběh.

Třiďte svoje fotogalerie. Nejlépe podle data, kdy se fotografie pořídili. Rodiče se pak k fotografiím mohou vracet.

A samozřejmě vždy je třeba důkladně hlídat vhodný obsah fotky. Zveřejnění nevhodné fotografie může být opravdu velká lapálie a věřte mi je to hned. Dítě převlékající se někde v rohu vzadu fotky apod. Já si vzpomínám u sebe na dva případy. Naštěstí v jednom případě nás velice rychle upozornila jedna maminka a ve druhém jsem podcenila jak to, někteří rodiče mohou brát a potřebovalo to dlouhý komentář. Takže jsem vlastně podcenila jednu z předešlých rád. Vždy se ptejte, zda divák pochopí, co jste na fotografii zachytili ;-)


Tak to je pro začátek k fotografiím vše. V některém dalším článku, budu psát jak propagovat školku fotografiemi, pokud si rodiče nepřejí zveřejňovat fotky dětí. Aby vám nic neuniklo, dejte si odběr novinek hned pod článkem.

Dálkovou správu webu a sociálních sítí nabízíme jako službu k aplikaci IT školka.

Na můj e-mail z.limova@itskolka.cz, můžete zasílat i náměty, co by vás v oblastech, na které se zaměřuje můj blog, zajímalo.

Jít na článek

Přečteno: 655x

Canva – královna v grafických programech

Pokud se vám trochu zamlouval program Word Art, tak Canvu budete milovat. Je to online program, ve kterém jednoduše a rychle vytvoříte, co se týče grafiky, v podstatě cokoliv. Od pozvánky, letáku po celou firemní grafiku. Co na tomto programu tolik miluji a co jistě oceníte i ve školce?

- Verze zdarma je sice omezená, ale nijak zvlášť to neomezí vaši tvorbu. Pro účely školek je verze zdarma naprosto dostačující. A hlavně, žádné vodoznaky.
- Má opravdu spousty předem vytvořených šablon, které si můžete libovolně upravovat. Takže, pokud zrovna nemáte kreativní den, stačí si vybrat šablonu a přepsat si třeba text nebo vyměnit obrázek. Nebo taky obojí ;-)
- Má velký výběr videí, fotografií, obrázku, prvků, které můžete při své tvorbě použít. A všechny tyto věci ve verzi zdarma mají licenci, která vám umožňuje tyto prvky využít i komerčně, tedy například na propagaci školky.
- Svoji tvorbu můžete sdílet rovnou na sociálních sítích nebo s kolegy apod. Buď jen na prohlížení, nebo ke společné úpravě.
- Můžete si do programu nahrát vlastní logo a požít ho ve své tvorbě. Můžete si nahrát video, zvuk, fotku nebo i obrázek.


Video návod pro začátečníky naleznete ZDE. Úplně na konci je i pár ukázek. A za další měsíc se můžete těšit na video pro pokročilejší. Aby vám článek neutekl, dejte si odběr novinek. Odkaz přímo na stránky programu CANVA naleznete ZDE.

Doufám, že se bude video-návod líbit. Budu ráda za like a ještě víc za komentář ;-) Samozřejmě pokud nemáte čas a přijde vám to složité, může to za vás obstarat IT školka v rámci služeb Dálková správa sociálních sítí a webových stránek.

Na můj e-mail z.limova@itskolka.cz, můžete zasílat i náměty, co by vás v oblastech, na které se zaměřuji můj blog, zajímalo.





Jít na článek

Přečteno: 1238x

Kniha Maličkosti od Jiřího Haldy

Vzhledem k tomu, že Jiřího Haldu sleduji již nějakou dobu, tak knihu mám už doma, akorát ještě nebyl čas na čtení ;-( Níže tedy zatím naleznete pouze text převzatý z Infráčku, což je zatím jediné místo kde je možné knihu koupit. Cena knihy je 244,-Kč. Jak znám autora, tak Kniha je víc jak vhodná pro osoby pracující s dětmi.

Kniha Maličkosti, na které byste při výchově dětí neměli zapomínat, je populárně naučnou knihou, která vás provede těmi nejvýznamnějšími obdobími v životě dítěte. Autor popisuje jevy, které by měly v životě dítěte nastat, aby z něj mohl vyrůst dospělý člověk, který žije vnitřně spokojený život. Informace, které se dočtete, vychází nejen z odborné literatury, ale hlavně z dlouholeté autorovy terapeutické praxe. Kniha vede k přemýšlení o sobě, o svých dětech, o partnerovi, o rodičích, o vztazích, o lidech…Je to jakýsi manuál, ke kterému se můžete vždycky vrátit.

Knihu si můžete zakoupit zde.

Jiří Halda napsal ještě knihu Jsi tam, brácho? Je to spíše taková malá brožurka, ale je to velmi zajímavé čtení. Pokud by vás Jiří Halda Zaujal a chtěli byste se o něm něco málo víc dozvědět, tak můžete zde nebo doporučuji podcasty GRO MOVIE, kde je série rozhovorů s Jiřím Haldou na téma výchova dětí, vztahy apod.

*Recenzi knihy z 2.6.2021 si můžete přečíst zde.

Jít na článek

Přečteno: 719x

Aby web školky každý dobře našel, potřebujete SEO

Když někdo hledá mateřskou školku nebo dětskou skupinu (dále pouze školku) v okolí nebo dokonce hledá konkrétní školku pouze podle adresy nebo názvu použije k tomu pravděpodobně nějaký vyhledávač jako je například Google, seznam, centrum apod.

Pokud se chcete ve vyhledávačích zobrazovat na rozumných pozicích, je třeba se zabývat tím, jak váš web tito vyhledávače vyhodnocují. A přesně tomu se říká SEO.

Je třeba splnit několik podmínek, aby vyhledávače vaší webovou stránku posoudili jako relevantní a byly ji ochotni zobrazovat. Úplně základní je mít u stránek vyplnění titulek. Nejedná se o titulek na stránkách, ale zápis ve stránkách, který je vidět pouze, když je web vyhledán ve vyhledávači. Dále popis webu a vypsaná klíčová slova.

Klíčová slova nebo fráze (například školka v HK, dětská skupina v Pce, lesní školka, sportovní dětská skupina apod.) by se měli opakovat jak v titulku, popisu tak přímo na webu stránek. Ale pozor, ani to se nesmí přehnat. Za prvé nesmíte zapomínat, že to nesmí znehodnocovat daný text přílišným opakování a za druhé vyhledávače by to pak mohli vyhodnotit jako spamové stránky.

U posuzování klíčových slov mějte na paměti vždy 3 základní faktory:
- Frekvence: jak často dané slovo/frázi rodiče vyhledávají
- Konkurence: například u webů, které jsou nové, není vhodné používat klíčové slovo školka. Je lepší použít školka v Praze apod.
- Relevance: vybraná slova musí opravdu souviset s tím, co nabízíte. Není možné si vyhledat, že lidé nejvíce vyhledávají slovo mobil, když vaše stránky s mobily vůbec nesouvisejí. Vyhledávače vás pouze vyhodnotí jako nerelevantní a návštěvníci, kteří by dle tohoto klíčového slova přišli na vaše stránky, pouze zklamete a nic vám to nepřinese.

Dále pomůžete k lepšímu indexování, když fotky na vašich stránkách budou mít konkrétní název. Je to z toho důvodu, že vyhledávače nepoznají co je na obrázku a název Obrazek01.jpg mu nic neřekne. Pokud, ale obrázek nazvete detivenku.jpg , tak si vyhledávač obrázek již spojí například s dětmi.

Jak postupovat:
1. Prvně si zjistěte, zda máte vyplněný titulek, popis webu a klíčová slova. Buď si informaci zjistěte u svého webaře nebo zajdete na stránky seo-servis.cz, záložka Zdrojový kód a do pole pro adresu stránky napište svou webovou stránku. Pokud máte vyplněné již zmíněná pole a SEO vám vychází kolem 80% je to dostatečné.

2. Pokud titulek, popis a klíčová slova nemáte vyplněna, je třeba je vymyslet a vyplnit. S volbou klíčových slov vám může pomoci například Trendy Google, který po zadání výrazu vám ukáže jak moc je dané slovo vyhledávané.

3. Dle klíčových slov zvolte i titulek, popis webu a klíčová slova.
Příklad:
Titulek: IT Školka - online správa školek a DS,
Popis: Docházkový systém v mobilu, moderní web školky, rozhraní pro rodiče a zaměstnance, finance školky, archiv, registr dlužníků
Klíčová slova: Dětská skupina, správa školy, docházka dětí, web školky, web pro DS

Nezapomeňte si SEO aspoň 1x ročně překontrolovat. Trendy ve vyhledávaných slovech se mění, mění se i legislativa apod. Například pokud budou z dětských skupin na jesle, tak je dobré až se opět zažije slovo jesle si upravit klíčová slova.

Samozřejmě toto je jen a pouze začátek. Aby vás vyhledávače měli ještě více rádi, je dobré se ještě zapsat do různých seznamů, ale o tom zase někdy příště ;-)

Pokud nechcete, aby vám něco uteklo, dejte si odběr novinek hned pod článkem a nebo využijte služeb aplikace IT školka, kde toto a mnoho jiného zajistíme a budeme hlídat za vás v rámci služeb, které nabízíme k aplikaci ;-)


Použitý zdroj:
https://learndigital.withgoogle.com/digitalnigaraz

Jít na článek

Přečteno: 701x

Připravujeme pro vás:
• Hlídač shopů.
• Jak využít QR kódy.
• Novinky IT školky.

Warning: file_get_contents(https://www.iplocate.io/api/lookup/3.143.9.115): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 Too Many Requests in /srv/www/itskolka.cz/www/blog/index.php on line 602