× logo IT školka
Novinky Programy Marketing Osobnosti Recenze Všechny kategorie

Upozornění na novinky

Řešíte povinné školení zaměstnanců?

Máte-li zaměstnance, jste dle zákona povinni je školit a to pravidelně. Podle toho do jakého rizika spadáte, se odvíjí povinné školení. Pokud nespadáte do rizikové skupiny, minimálně potřebujete zaměstnance proškolit v požární ochraně, v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a první pomoci.

Dle zákona má být zaměstnanec (a nejen ten, ale i třeba návštěva nebo řemeslník) proškolen ještě před vstupem na pracoviště. No a to je super, takže vy vlastně ještě ani nevíte, zda u vás zaměstnanec vydrží a už byste do něj měli investovat nemalou částku za školení a to nemluvím o tom jak takové školení zajistit hned, když zrovna někoho přijímáte. Teď můžete namítat, že stačí, že podepsal papír, že proškolen byl. No pokud se něco stane, tak věřte, že to stačit nebude. Kontrola po vás bude chtít sylabus školení, otázky z testu (povinností je ověřit znalosti) a certifikát daného zaměstnance.

Další věcí je, že školení je třeba opakovat. Některá stačí 1x za rok, jiné 1x za dva roky, ale kdo si to má pamatovat? No a nedej bože, že se změní zákon (což je dost časté) a je třeba školení zaktualizovat. A domluvit jeden termín pro všechny? To už asi nemusím rozepisovat.

Když jsem zjistila, že je možné školit zaměstnance online, byla jsem nadšena. Zaměstnanec si školení může udělat v klidu, kdy má čas a není vázaný ani na místo. Hlídá to za vás termíny, upozorňuje to zaměstnance na brzké vypršení termínu, kurzy se aktualizují v návaznosti na změny v zákonech a mají všechny náležitosti, které vyžaduje zákon.

Takových online programů na webu asi najdete více. Já mám osobní zkušenost s Knowspread a je jen pozitivní. Nejenže mi samotné kurzy přijdou fajn, ale chválím i vždy milou a ochotnou podporu na telefonu. Tu jsem například využila při zakládání a vyšli mi ve všem vstříc.

A cena? Jeden zaměstnanec vás vyjde za rok na 180,-Kč ve verzi Basic a tato verze je dostačující na základní potřeby školení v běžném provozu. Platba je možná jednou za rok nebo měsíčně. A cena se počítá na počet uživatelů. Například Basic verze stojí 15Kč/měsíc jeden uživatel. To znamená, že pokud budete mít nového zaměstnance, který odejde nebo bude odejit ten samí měsíc, co nastoupil, bude vás školení na tohoto zaměstnance stát pouhých 15,-Kč.

Samozřejmě online školení nedoporučuji tam kde je zvýšené riziko. Například ve školkách bych určitě první pomoc školila offline, ale takové školení se plánuje a provádí se 1x za rok a toto je skvělá alternativa pokud během roku někoho přijmete a jeho třeba proškolit ihned a pak se doškolí offline na plánovaném školení.

Momentálně využívám verzi Basic, ale pomalu uvažuji nad verzí Premium (25,-Kč/uživatel), protože v této verzi je již možnost tvořit vlastní kurzy. Využila bych to na to, že bych si jednoduše vytvořila v Knowspreadu kurz pro interní předpisy (u nás máme asi 4 takové dokumenty). Veškeré povinné dokumenty by mohli zaměstnanci dělat online, lze přidat jednoduché ověření znalosti a ještě by je to informovalo o termínech, kdy je třeba se znovu proškolit. Měli bychom mnohem větší jistotu, že všichni mají nastudované aktuální předpisy a že jsou proškoleni včas.

Kurzy Knowspread je možné si vyzkoušet zdarma. Mají Free verzi pro 3 uživatele a jsou v něm 4 kurzy.

Odkaz na online školení Knowspread zde.



Aby vám neutekl žádný nový článek na blogu, přihlaste se k odběru novinek pod článkem ;-)

Přečteno 536 x | Kategorie programy | 27.02.2022

Připravujeme pro vás:
• Hlídač shopů.
• Jak využít QR kódy.
• Novinky IT školky.

Warning: file_get_contents(https://www.iplocate.io/api/lookup/3.138.105.124): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 Too Many Requests in /srv/www/itskolka.cz/www/blog/index.php on line 602